Nivåer i baby-minisim - tre månader till fyra år

Babysim- och minisim

På Streteredsbadet i Kållered

Ankunge 1

Ålder

Tre till tolv månader

Förkunskaper

För att börja med babysim ska babyn vara minst tre månader gammal, väga mer än 4 kg och naveln ska vara läkt. Om barnet är för tidigt född räknar man med tre månader från beräknat födelsedatum. Alla barn som av sina föräldrar uppfattas som friska kan babysimma. Barn med funktionsnedsättning kan också babysimma. I dessa fall skall dock barnets läkare ha tillfrågats innan badandet startas.

Mål

Trygghet och att lära sig grundläggande färdigheter: att hålla i sitt barn, säkerhet och hur vattnet funkar som balans och motstånd.

Kursinnehåll

Föräldrarna ska känna sig trygga med barnet i vattnet, i gruppen och med miljön runtomkring. Vi provar olika sätt att hålla sitt barn så att barnet flyter mjukt i vattnet på mage och rygg. Vi leker med vattnets olika egenskaper och lär oss balansera i vattnet och känna vattnets motstånd mot kroppen. Vi fyller bassängen med leksaker och simmaterial och barnet börjar nyfiket ta sig fram i vattnet med sina egna simrörelser. Föräldrar och barn lär sig dyksignaler så att barnet lär sig hålla andan under vattnet. Barnet provar olika dyk med förälder och från kant. Säkerhet i centrum med övningar att hålla andan under vattnet, hålla fast och att ta sig till kanten.


Ankunge 2

Ålder

Sju till tolv månader

Förkunskaper

Som yngst sju till nio månader

Mål

Trygghet och utveckling av färdigheter: att känna sig säker i vattnet tillsammans med sitt barn och våga släppa taget.

Kursinnehåll

Föräldrarna ska känna sig trygga med barnet i vattnet, i gruppen och med miljön runtomkring. Föräldrarna blir säkra på sig själva i vattnet och överför trygghet till barnen - nu vet man hur man ska hålla i barnet, hur vattenmotstånd funkar och att barnen kan ta sig fram under vattnet: en liten hostning är inte hela världen! Första terminens små rörelser blir härlig storslalom och med säkerhet följer skratt och lek. Barnen börjar bli redo att röra sig mer självständigt och målmedvetet i vattnet och är nyfiken på simmaterial och andra barn. En värld börjar öppna upp sig. Vi uppmuntrar barnen att sparka för att komma framåt och röra sig fritt både under och över vattenytan. Mycket lek med bollar och leksaker. Barnen släpper föräldrarna i dyken och börjar röra sig fritt under vattnet och i styrda dyk mellan vuxen/instruktör. Vattenbalans blir allt viktigare i takt med att barnen utvecklas motorisk. Alltid säkerhet i centrum, med lekar och övningar att hålla fast, simma på rygg och att ta sig till kanten.


Sälunge 1

Ålder

Ett år till ett år och sex månader

Förkunskaper

Fyllt ett år

Mål

Trygghet och tillit: barnen börjar känna igen övningarna och börjar bli medveten om färdigheter - en explosion av utveckling!

Kursinnehåll

Föräldrarna ska känna sig trygga med barnet i vattnet, i gruppen och med miljön runtomkring. Många barn kommer in i en "nej, vill inte"-period och/eller blir blyga och vill bara vara med mamma och pappa. Håll ut, håll ut - det är helt normalt - vi hjälps åt och så plötsligt vänder det, och då blir allting sådär härligt! Barnen upptäcker mer och mer varandra och även andra föräldrar. Det ska hälsas och gärna bytas bollar och det pratas roligt sinsemellan dem på dada-språket. Nu börjar barnen bli riktiga vattendjur! I dyken släpper föräldrar sina barn och barnen rör sig fritt med hjälp av vattenströmmar. Seriedyk och små torpeder genom rockringar. Barnen provar att simma mellan två vuxna. På bottnen ligger skatter som hämtas med lite hjälp. Motoriskt börjar barn hoppa fothopp från kanten och börjar lära sig att själva vända tillbaka till kanten under vattnet. Barnen balanserar självständigt i vattnet, håller fast i kanten, åker rutschkana och väljer medvetet mellan roliga övningar. Säkerhetsövningar upplevs extra viktiga, för många barn gillar verkligen det här med vattnet och blir som galna och kastar sig i vattnet. Att flyta på rygg övar vi speciellt.


Sälunge 2

Ålder

Ett år och sex månader till två år

Förkunskaper

Är ett år och sex månader

Mål

Trygghet och tillit: är det något vi inte kan göra?

Kursinnehåll

Föräldrarna ska känna sig trygga med barnet i vattnet, i gruppen och med miljön runtomkring. Jätteduktiga barn som är helt med på allt som händer - både kring sig själv och med de andra barnen, så nu jobbar vi verkligen tillsammans med barnen. Dags att börja prata direkt till barnen, så får föräldrarna hänga på! Fothopp, dyk och att själv vända tillbaka under vattnet. Själv doppa huvudet och dyka efter skatter. Simma kortare sträckor själva mellan vuxna eller till kanten. Sparka och simma med platta eller korv. Ja, en sak är fortfarande för svår för barnen: att själva andas när de simmar. Föräldrar behövs som hjälp att lyfta upp barnet när det behöver luft, för huvudet är fortfarande för tungt. Vi fortsätter med säkerhet i centrum och nu börjar barnen fråga föräldrar om de får hoppa i, innan de hoppar. Att hålla fast i kanten och att kunna falla i på ryggen en självklarhet för många. Våra bebisar är inte bebisar längre, utan goa barn redo för nästa utmaning - minisim! Minisim

Det är viktigt att ni anmäler er till en anpassad nivå för ert barn, så att barnet får utmaning samtidigt som det har sin trygghet, barnet skall få känna att det lyckas och har roligt! Övervägande antal barn i minisimmet deltar inte på alla nivåer, vilket heller inte är något krav för att kunna börja simskola när man fyller fyra år.


Sjöhästen

Ålder

2 - 4 år

Förkunskaper

Fyllda 2 år, rekommenderad nivå för nyanmälningar

Mål

Trygghet, vattenvana och lära sig grundläggande färdigheter.

Kursinnehåll

Här möts barn som tidigare gått i babysim med barn som är helt nya när det kommer till vattenaktivitet. Gemensamt är att vi tillsammans tränar på vattenvana i en period då barnen har en stark egen vilja, med en lektionsstruktur som blir allt mer lik den i vår simskola. Vi använder öronen mer, tränar på att förälder och barn skall lyssna tillsammans på instruktioner.

Vi fortsätter träna på att: Kunna doppa sig, bubbla, flyta på rygg- & magläge med lätt stöd, det krävs mycket tålamod för ett barn att ligga stilla. Att hoppa från kanten – vända runt – ta sig upp till ytan, tillbaka och hålla fast i kanten. Träna på grunderna i pilen och benspark. Säkerhet är i centrum i allt vi gör och vi tränar på detta genom att prata direkt till barnen om säkerhet. Som att t.ex. fråga innan man hoppar i vattnet. Det skall vara roligt med vatten!Pirayan

Ålder

2 - 4 år

Förkunskaper

Rekommenderat 1-3 terminer i Sjöhästen

Mål

Trygghet och utveckling av färdigheter.

Kursinnehåll

Det är spännande med vatten och här märker vi att barnen vill börja utforska mer på egen hand! Vi repeterar övningar men barnen är mer självständiga i vattnet. Barnen får ta sig fram själva under vattnet. Flyta själv på mage och rygg. Dyka i friarställning.Säkerhet: att kunna orientera sig i och under vattnet.

Delfinen

Ålder

2-4 år

Förkunskaper

Rekommenderat 1-2 termin i Pirayan

Mål

Trygghet och tillit.

Kursinnehåll

Det är spännande med vatten och här märker vi att barnen vill börja utforska mer på egen hand! Vi repeterar övningar men barnen är mer självständiga i vattnet. Barnen får ta sig fram själva under vattnet. Flyta själv på mage och rygg. Dyka i friarställning.Säkerhet: att kunna orientera sig i och under vattnet.

Md banner f reningscertifikat
Md idrottens bingo logo web transparent
Md vill du bli instrukt r
Md vill du bli funktion r
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub