Vanliga frågor och svar

Hur får man en plats i MASS simskola?
MASS har inget kösystem. Alla kurser samt platser läggs ut online direkt i nyhetsflödet på förstasidan. Det man måste göra för att kunna anmäla sig är att registrera sitt barn och skapa ett konto på MyClub, instruktioner för detta finns på förstasidan. Efter att anmälan har stängt får man en faktura via sin angivna mail och betalning skall ske kort därefter (allt står angivet vid anmälan). Fakturan kan man även se på sitt myclubkonto. Har man ej fått sin faktura måste man höra av sig till oss.

Har ni syskonförtur?
Nej, man har en plats och en anmälan. Vi har ett otroligt högt tryck där familjer med syskon förekommer i en stor del av verksamheten. Det finns ingen koppling till syskonförtur med 30 min i veckan för en kurs. Det är ett pussel vi ej klarar av med olika nivåer, dagar och tider.


Får jag som förälder följa med mitt barn till simskolan?
Ja, en förälder ska följa barnet till undervisningen och se till att siminstruktörerna har tagit emot era barn. Man säger till i kassan på respektive bad att man skall hjälpa till med omklädning och det får man utan kostnad. Vill man bada/ simma själv löser man entré som vanligt. Om barnet lämnar lektionen behöver instruktörerna er hjälp att möta barnet.

Hur kan jag förbereda mitt barn inför simskolan?
Det är viktigt att barnen är förberedda på första gången de ska till simskolan. Det är mycket för ett litet barn att ta in i den miljön som är i simhallen. Till en början är det okända barn och instruktörer. Se filmerna som vi har länkat till för att ta del utav vår pedagogik. Besök gärna den simhall ert barn skall gå på simskola i innan kurserna börjar.

Vid sjukdom?
Vid enstaka tillfällen behöver ni ej höra av er men är ni borta mer än tre gånger får ni gärna skicka ett mail till kansliet@mass.se och informera oss. Tänk på att "bada ikapp" några gånger om barnet varit borta. 1-2 frånvarotillfällen kan ibland vara tillräckligt för att barnen ska känna att de halkat efter. Vatten är ett unikt element som inte ingår i barnens vardagslek. Simning, vattenkänsla och vana är i större grad färskvara under ett barns inlärningstid till simkunnighet.

Får man ta igen ett missat tillfälle?
Nej, man får inte ta igen ett missat tillfälle pga sjukdom eller annat. Man får inte heller några pengar tillbaka för missade gånger. Läs mer om våra återbetalningsregler här


Vad är vattenvana, mitt barn gillar vatten och är väl då vattenvan?
Vattenvana innefattar mycket. Vi jobbar med att barnen ska kunna falla i djupt vatten, stänga munnen, kunna orientera sig, ta sig upp till ytan och lägga sig på rygg för att klara en eventuell nödsituation. Även när barnet kan förflytta sig upp och under vattnet med hjälp av utblås och kroppsrörelser, kunna flyta i rygg- och magläge är mått på vattenvana, att ha bra balans i vattnet utan flythjälpmedel. I de två första nivåerna (Baddaren och Sköldpaddan) lägger vi mycket fokus på detta men genom lek och repeterande övningar repeteras detta genom hela simskolan. Barn som ej har vattenvana får det mycket svårt att lära sig simma på ett avslappnat och effektivt sätt. Andningen är mycket viktig, vi lär barnen att andas med både munnen och näsan genom att "bubbla". Vårt mål är att alla barn skall vara avslappnade och lugna i vattnet och andningen är en viktig nyckelbit där!


Vi
lket simsätt lär ni ut först?
Vi lär ut ryggcrawl som första simsätt. Barnen ligger plant på vattenytan och kan inom kort paddla med benen för att få känna att de kan ta sig framåt. De har fri andning och instruktörerna kan ha god ögonkontakt med barnen. Barn springer och leker mycket, de är starka i sina ben vilket vi bygger på med benspark.

Barn måste väl kunna simma bröstsim för att vara simkunniga, med tanke på skolan?
Nej, i Sverige är det en gammal tradition att lära ut barn bröstsim först, det hänger med sedan 1700-talet. Svenska skolverket har insett att bröstsim är ett simsätt som många barn har mycket svårt att lära sig. I Sverige skall alla skolbarn i sjätteklass vara simkunniga och det är på valfria simsätt i rygg- magläge. Vi arbetar med barn från fyra år i simskolan och bröstsimmet är tidskrävande och svårt att lära ut/ lära sig som första simsätt. Bröstsim kommer i slutskedet av simskolan men vissa barn är mer trygga i crawl som är minst lika mycket simkunnighet. MASS jobbar med alla skolelever i Mölndal samt även i Härryda kommun där vi undervisar alla barn som ej kan simma och höjer från 75% - ca 95% simkunnighet. Får vi eleverna till oss kan vi lära alla att simma!

Hur många terminer tar det för mitt barn att lära sig simma?
Barn utvecklas olika både fysiskt och psykiskt. Det finns inget klart svar eftersom det varierar. Vi håller hög nivå på instruktörerna och undervisningen vilket ger ditt barn de bästa förutsättningar till att utvecklas effektivt. Ju mer barnet får vara i vatten och underhålla sin vattenvana desto fortare går det, där kan ni som förälder stötta genom att bada och ha kul med ert barn på egen hand i vatten.

Är det normalt att mitt barn är mer under än över vattnet?
Ja, när ditt barn får upp vattenvana och känner sig trygg och har kul vill de befinna sig mer under vattnet än ovan. Glädjen är förutsättningen till att lära sig simma!

Varför olika belopp på fakturor i simskolan?
Vi har olika pris beroende på när under dagen och veckan man går i simskolan. Vi har även olika belopp beroende på vilken simhall man går på. På Åbybadet ska man lösa entré direkt till simhallen (den drivs av Mölndals Stad). På Streteredsbadet ingår entrén eftersom MASS bedriver simhallen och inga entrékort behövs. OBS! Det totala priset är detsamma oavsett simhall.

Varför rekommenderar ni simglasögon?
Vi vet att alla föräldrar vill ha en effektiv simundervisning. Vi vill möta och ha en effektiv undervisning som är anpassad till barnens bästa. Med simglasögon blir barnen trygga med att vara under vattnet på ett snabbt sätt vilket är en förutsättning. Barnen ska i magläge simma med huvudet under vattnet och behöver därför kunna lokalisera och orientera sig då simningen består till stor del av balans. Att titta i bassängvatten är inte bra för barnens ögon och man ser suddigt. Ni får givetvis låta bli simglasögon utanför simundervisningen. Simmärken upp till guldpingvinen tas utan simglasögon.

Kan olika badkläder verkligen ha en stor betydelse?
När det gäller att simma och ta sig framåt spelar det roll och vi vill gärna underlätta allt som går för att barnen ska få känsla och kunna ta sig framåt på ett effektivt sätt. Om badkläderna är stora och luftiga samlar de upp vatten när barnen går i vattnet och ger barnen svårt att röra sig. Långa shorts är det mest vanliga men också det som hindrar en kraftfull och god benspark, varför göra det svårare än det är för barnen? Våtdräkter hjälper flytförmågan och något vi vill undvika vid siminlärning.

Varför har ni så omfattande anmälningsrutiner?
Vi är en ideell simförening och utan ideella krafter skulle vi inte vara en av Sveriges största simförening men det sätter också begränsningar. Vi jobbar alltid med att utveckla och visionen kommer alltid att vara 100% nöjda medlemmar. Vi är måna om att verksamheten är på topp, god kvalité och ligger på framkant i utveckling för simkunnighet. Vi jobbar mycket nära barn, undervisning, kollegor samt ledning för att se varje barn och hålla en god service via mail och telefon. Med 3000 aktiva/familjer per år är vi dock tvungna att ha anmälningssystem som sköts digitalt, vi klarar inte att ta in anmälningar eller återanmälningar manuellt. De digitala anmälningsrutinerna gör att vi kan ha fem kursstarter per år och allt från 200 upp mot 500 platser att erbjuda vid varje kursstart.

Md banner f reningscertifikat
Md idrottens bingo logo web transparent
Md vill du bli instrukt r
Md vill du bli funktion r
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub